De laatgotische Sint-Jacobskerk, met een van de rijkste kerkinterieurs van Noord-Europa, staat bekend om haar barokke meubilair, het koorensemble, Rubens’ grafkapel en haar 24 altaren. Hier vertrekken de Antwerpse bedevaarders naar Santiago de Compostela.
Dit kunstpatrimonium is vooral het resultaat van de contrareformatie, de hervormingsbeweging binnen de Katholieke Kerk die startte in de 16e eeuw. Opmerkelijk is dat het integraal behouden bleef, met onder meer veel marmer, de schilderijen van meesters als Rubens en Jordaens, en het Forceville-orgel uit 1727. De Sint-Jacob de Meerdere Kerk bood onderdak aan kleinere ambachten en gilden. De broederschappen hebben er een eigen kapel.
Er zijn geen lagen beschikbaar
De Sint-Jacobskerk is momenteel aan restauratie toe. Begin 2019 startte de volledige restauratie van dit beschermde monument. Bij de totaalrestauratie wordt zowel het interieur als de buitenschil van de kerk onder handen genomen. De uitvoering verloopt in twee grote fasen. Eerst zijn de westzijde van de kerk en de bijgebouwen aan de beurt. Vanaf 2021 beginnen de werken aan de oostzijde van het gebouw.
De kerk blijft tijdens de volledige werfperiode gedeeltelijk toegankelijk voor kerkgangers en bezoekers.
Lees hier alles over de restauratie van de Sint-Jacobskerk