De omgevingsvergunning vervangt de volgende vergunningen: stedenbouwkundige handelingen (bouwvergunning), exploitatie van een ingedeelde inrichting of activiteit (de milieuvergunning), kleinhandelsactiviteiten, verkavelen van gronden (verkavelingsvergunning) en vegetatiewijziging.
Voor bouwen, verbouwen, slopen, bomen vellen, verkavelen, uitbaten van een handelspand (+ 400 m²), een vegetatiewijziging en tal van andere zaken met impact op het milieu moet je een omgevingsvergunning aanvragen. De omgevingsvergunning vervangt en bundelt:
Vooraleer je een aanvraag indient, kan je aan de brandweer advies vragen via een voorbespreking. Tijdens zo'n voorbespreking kan je specifieke vragen of problemen over de brandveiligheid van uw bouw voorleggen.
Een omgevingsvergunning wordt door de dienst omgevingsvergunningen afgeleverd. Zij doen dit na het inwinnen van een aantal adviezen, waaronder brandpreventieadvies van de brandweer.
Een van de vereiste documenten die je toevoegt aan jouw aanvraag tot omgevingsvergunning, is het formulier bijlage brandweer - aanvraag omgevingsvergunning.
Je kan op twee manieren een omgevingsvergunningsaanvraag indienen:
Alle vergunningen verlopen via één digitaal loket: Omgevingsloket Vlaanderen. We loodsen je hier door de verschillende stappen. De aanvrager wordt via het Omgevingsloket op de hoogte gehouden van alle stappen en beslissingen.
Hier vind je meer informatie hoe je in 5 stappen een dossier digitaal kan indienen.
Lees voor je een project indient steeds de geldende regelgeving in Antwerpen en het beleidskader wateradvies van de Provincie goed na.
Slechts in uitzonderlijke gevallen kan nog een dossier op papier worden ingediend. Hier is een administratieve kost van 75€ aan verbonden. De dienst Vergunningen moet het dossier immers digitaliseren. Alle verdere communicatie verloopt dan via een aangetekende brief.
Let op: in tegenstelling tot de digitale opvolging wordt de aanvrager enkel op de hoogte gebracht over de officiële momenten: volledig- of onvolledigheid van het dossier, organisatie van het openbaar onderzoek, eventuele termijnverlenging en de eindbeslissing. Hierbij worden ook concrete instructies meegegeven voor verdere stappen.
Wanneer je jouw dossier hebt ingediend, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een resultaat zien. Afhankelijk van de aard van jouw dossier beslist de overheid welke van de twee onderstaande procedures gevolgd moet worden.
Stedenbouwkundige handelingen:
Verkaveling
Exploitatie van een ingedeelde inrichtingen of activiteiten (milieuvergunning):
Vegetatiewijzigingen
Voor alle omgevingsvergunningen geldt: