Drones boven stad Antwerpen

Sinds 31 december 2020 is er nieuwe Europese wetgeving van toepassing voor Unmanned Aerial Systems (vroeger gekend als drones, RPAS, UAV, UAS…).

​Vliegen boven een dichtbevolkte stad zorgt voor bepaalde risico's. Volg daarom altijd onderstaande verplichtingen en aanbevelingen.

  • In de nieuwe Europese wetgeving worden drie UAS-categorieën onderscheiden naargelang het risico dat aan de vluchtuitvoering verbonden is, voor de luchtvaartveiligheid of voor mensen of goederen op de grond. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt naargelang het doel (recreatief/sportief of commercieel). Hoe groter het risico, hoe strenger de vereiste goedkeuring van het DGLV (Directoraat-Generaal voor de Luchtvaart) wordt. Zorg dus dat u weet in welke categorie u zal vliegen zodat u weet waarvoor u bij het DGLV moet zijn.
  • Een UAS-exploitant is een natuurlijke persoon of rechtspersoon die vluchten uitvoert met of van plan is vluchten uit te voeren met een UAS. Dit wil zeggen dat deze persoon met een eigen of gehuurde UAS vluchten zal uitvoeren (bijvoorbeeld om foto's of opnames te maken, om topologie te bestuderen, om infrastructuur te inspecteren, ...). De exploitant moet zich registreren bij het DGLV en zich verzekeren alvorens de vluchten uit te voerenHij of zij moet het UAS niet onder zijn of haar naam laten inschrijven.
  • Er geldt een meldingsplicht voor elke vlucht bij de luchthaven van Antwerpen.
  • Kijk altijd na of er op de dag van jouw vlucht een vliegverbod geldt in een bepaalde zone van de stad. Dat kan via de droneguide.

Meer informatie is te vinden op FOD Mobiliteit.
 
Dronevluchten in het havengebied moeten aangevraagd worden bij de Havenkapitein. Meer informatie is te vinden op de website Port of Antwerp-Bruges.