Je woont op het grondgebied van Antwerpen en hebt (ver)bouwplannen? Dan is de dienst Omgeving jouw partner om je bij dit proces te begeleiden. Voor je aanklopt, kan je jezelf al maximaal voorbereiden. Hoe beter je voorbereid bent, hoe sneller en gerichter het advies zal zijn.
Hoe bereid je je voor in 3 stappen?
De laatst vergunde toestand is een belangrijk onderdeel van je adviesvraag of vergunningsaanvraag. Het vormt het startpunt waar we de veranderingen aan je pand aan aftoetsen.
Het opmaken van de laatst vergunde toestand is als het ware een zoektocht naar het verleden van een perceel of een pand. Het geeft duidelijkheid over het vergunde volume, de vergunde functie, het vergunde aantal woonentiteiten,… Soms is de laatst vergunde toestand een combinatie van informatie uit verschillende aanvragen.
Via deze toepassing vind je al heel wat informatie terug: de geldende voorschriften voor je perceel, welke vergunningen er werden afgeleverd, of er bouwovertredingen zijn vastgesteld en of je pand erfgoedwaarde heeft.
StartVond je geen afgeleverde vergunningen terug?
Heb je (ver)bouwplannen, maar ontbreekt de laatst vergunde toestand voor je perceel? Wacht met het indienen van een omgevingsvergunning. Start steeds met het aanvragen van een advies over de laatst vergunde toestand.
StartJe hebt nu zicht op de laatst vergunde toestand van je pand. Je kan nu advies vragen over de haalbaarheid van je project bij de adviseurs van de dienst Omgeving van de stad Antwerpen.
In ons advies schatten we zo goed mogelijk in of je vraag of voorstel in aanmerking komt voor een omgevingsvergunning. We doen dit op basis van de informatie die je ons meegeeft. Daarbij gaan wij ervan uit dat je zelf alle nodige documenten al hebt opgezocht en de bouwvoorschriften bent nagegaan. Hoe grondiger je je vraag voorbereidt, hoe beter we je kunnen helpen.
Het advies gaat in de eerste plaats na of het project beantwoordt aan de ‘goede ruimtelijke ordening’ en de ‘beleidsmatig gewenste ontwikkelingen’. Hoe uitgebreid een advies is, hangt af van de complexiteit van het project en van de mate waarin de vraag is gedocumenteerd.
Afhankelijk van de complexiteit van je dossier beslissen de adviseurs of het advies gegeven wordt via mail, telefoon of tijdens een bespreking. Omwille van het grote aantal aanvragen kan voor kleinere, eenvoudige dossiers niet steeds een bespreking ingepland worden.
Een advies op maat is zeker geen tijdsverspilling, het bevordert een vlotte afhandeling van jouw dossier.
Weet dat we in dit advies geen absolute rechtszekerheid kunnen geven. Het is aan het college van burgemeester en schepenen of aan de hogere overheid om een beslissing te nemen over je aanvraag.