Wie Linkeroever verlaat via de Blancefloerlaan, komt Dagbladhandel Mus tegen. Al 37 jaar bedienen zussen Els en Bee Mus er hun klanten met een grote glimlach. Buurtbewoners komen er graag over de vloer. Maar voor onder meer het ruime assortiment wenskaarten komen ook mensen van verder weg naar Linkeroever.
Els Mus: “Ik startte de winkel samen met mijn zes jaar jongere zus Bee. Zij had er vakantiewerk in een krantenwinkel op zitten. En ik was niet meer zo tevreden op de plek waar ik toen werkte. We komen uit een nest van zelfstandigen, onze ouders hebben altijd keihard gewerkt. Eerst dachten we aan een winkel in de Hoogstraat, maar dat lukte ons niet door de vestigingswet. We zouden te dicht bij een andere krantenwinkel liggen. En toen stond er een dagbladhandel over te nemen hier twee huizen verder. We openden op 1 september 1986, nu 37 jaar geleden. Ons ma en andere familieleden kwamen ons vaak helpen in die tijd. Na drie jaar kwam dit pand op de hoek van de straat vrij. We hebben het toenmalige woonhuis toen verbouwd tot een winkel, met daarboven een appartement. Daar woon ik!”
“Er is wel wat veranderd in die jaren. In het begin hadden we een hele grote krantenronde. Vandaag is dat nog een klein toertje. Veel verdienen we daar niet aan, maar ik blijf het doen om buiten te komen. En zo beweeg ik toch elke dag een uurtje. Ik blijf die ronde daarom doen zolang ik kan. Tien jaar lang openden we de winkel elke dag om 4 uur ’s ochtends. En de mensen stonden dan al aan de deur te wachten, hé! Stelselmatig kozen we voor een later openingsuur, vandaag gaat de winkel open om halfacht.”
“Vroeger kon je met hard werken goed je kost verdienen met een krantenwinkel. Vandaag is het toch wat moeilijker. Je moet deze job vooral graag doen. (lacht) De winstmarges zijn kleiner en veel producten kopen de mensen in de supermarkt of online. Denk bijvoorbeeld maar aan schoolgerief. Vroeger was het hier begin september enorm druk met al die scholieren die langskwamen. Maar dat is niet meer zo.”
“Voor onze wenskaarten komen mensen van Deurne over ’t Stad tot Beveren. We hebben een mooi assortiment en krijgen daar geregeld complimenten over. Wat ik ook leuk vind, zijn de speelpotten voor de loterij. We hebben een grote groep vaste spelers die samen inleggen. Hier is al veel gefantaseerd over de feestjes bij een eventuele winst. (lacht) Maar voorlopig blijft het bij gefantaseer.”
“Dit is een echte buurtwinkel, mensen doen hier graag een klapke. Hier wordt ook hard gelachen. We leven mee met wat onze klanten overkomt. We hebben trouwe klanten die hier al meer dan dertig jaar komen, dan ken je ze wel. Ze komen hier voor een tv-blaadje, de loterij, een wenskaartje, een agenda of een kalender. Of ze kopen breiwol, dat hebben we ook. En dan komen ze later het resultaat van hun breiwerk tonen.” (lacht)
“Samenwerken met mijn zus gaat prima. Doordat we met z’n tweeën zijn, kunnen we de uren wat verdelen. Maar op de drukke momenten zijn we er allebei. Denk maar aan dinsdag, als veel tijdschriften met een nieuw nummer komen. Of woensdag en zaterdag als er een lottotrekking is. Bee en ik komen goed overeen. We zijn elkaars tegenpolen. Ik ben wat stiller, Bee is heel uitbundig. Laatst vroeg een klant of ze er niet was. ‘Want ik kom hier speciaal voor uw zus, die is zo vriendelijk.’ En dat is ze elke dag, voor elke klant. Dat we vriendelijk zijn, horen we wel vaker.”
“Met de handelaars op Linkeroever hebben we een goed contact, ook met de enige andere dagbladhandelaar. Veel zien we elkaar niet, de handelszaken en horeca liggen hier nogal verspreid. Maar ik hoop dat al degenen die hun zaak met passie uitbaten, dat nog vele jaren kunnen blijven doen.”
Ken je zelf een lokale handelaar in district Antwerpen (postcode 2000, 2018, 2020, 2030, 2050 en 2060) die je graag wil voorstellen aan de andere inwoners? Laat het dan zeker weten via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be