In de schaduw van het Koninklijk Atheneum ligt de ‘speeltuin’ van Kristof Beerts (38): Gastro-Beer. Aan groepjes vrienden, families of collega’s toont hij tijdens een biertasting hoe divers het vakmanschap van de Belgische brouwers is.
Wat meteen opvalt als je Gastro-Beer binnenstapt, is de imposante plafondhoge bibliotheek. Niet gevuld met boeken, maar met lambiekbieren en geuzes. Op andere rekken staat nog meer lekkers, van trappisten tot vatgerijpte speciallekes.
In het weekend geeft Kristof hier biertastings voor groepen van 2 tot 12 personen. “Twee uur lang neem ik je mee in de wereld van de Belgische bieren. Je proeft zes verschillende stijlen, of we stellen een programma op maat samen. Is er iemand bij die geen of minder alcohol drinkt? Geen probleem! Ik heb ook wat fijne alcoholvrije bieren en botanische alternatieven.”
Het idee groeide in Australië. “Toen ik een jaar Down Under woonde, merkte ik dat België en bier in één adem worden genoemd. Belgische bieren staan er hoog aangeschreven. Mensen hingen aan mijn lippen om meer over onze biercultuur te leren.” Kristof verdiepte zich in de materie en schoolde zich om tot biersommelier. Ook leerde hij zelf brouwen. “Ik heb veel bijgeleerd, onder andere dat het een kunst is om een bier te maken dat lekker en consistent is. Ik besefte dat er anderen zijn die het beter kunnen”, lacht hij, “Laat mij hen maar in de kijker zetten.”
Zo ontstond Gastro-Beer, naast zijn job in de financiële sector. “Ik was een maand bezig en toen kwam corona. Ik heb die periode wel enkele online proeverijen georganiseerd en startte een webshop. Maar dat is toch niet hetzelfde als live met mensen in gesprek gaan over bier.”
Sinds eind 2023 heeft Gastro-Beer een vaste locatie bij het Koninklijk Atheneum. “Dat het niet pal in het toeristisch centrum is, vind ik een pluspunt. Het ligt ideaal tussen het Centraal Station en Park Spoor Noord. Antwerpen is een fijne bierstad. We schreeuwen het niet uit als Brugge bijvoorbeeld, maar we hebben met het Bolleke een echt icoon in huis, er zijn kwalitatieve biercafés als ‘t Waagstuk of de Beerlovers Bar en bierfestivals die bierliefhebbers van heinde en ver aantrekken. Ik hoop een aanvulling te zijn op het al bestaande gamma.”
“Onze biercultuur is immaterieel erfgoed. Toch schenken cafés vaak allemaal hetzelfde, terwijl er zo’n diversiteit is. Voor iedereen is er wel een passend bier. Wijnliefhebbers laat ik bijvoorbeeld kennismaken met lambiekbieren met druiven, of een Vlaams roodbruin bier. Het mooiste compliment? ‘Ik dacht dat ik niet van bier hield, maar dit vind ik lekker.’ Dan weet ik: ik ben erin geslaagd te tonen dat Belgisch bier meer is dan enkel straf en blond.”