Sekswerkers en hun klanten hebben een grotere kans op het oplopen van soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Daarom bieden enkele professionele organisaties met artsen, verpleegkundigen en sociaal werkers, gratis en anoniem een soa-screening en -behandeling aan.
Sekswerkers kunnen in Antwerpen gratis en anoniem terecht bij professionele organisaties voor medische hulp. Die organisaties geven informatie over veilige seks en de screening van seksueel overdraagbare aandoeningen. Meer over veilige seks op www.violett.be.
Na besmetting met een soa treden er niet altijd meteen symptomen op. Dat maakt het risico op besmetting van klanten of andere sekswerkers groter. Daarom is het belangrijk om regelmatig te laten testen.
Violett verleent gratis en anoniem hulp aan sekswerkers. Iedere sekswerker – man, vrouw of transpersoon – is welkom. Er zijn zowel dokters als hulpverleners aanwezig. De dokters van Violett voeren gratis soa-testen uit en zijn het aanspreekpunt voor alle vragen over seksuele gezondheid. De hulpverleners bij Violett spreken ook meerdere talen en werken met tolken, dus ze kunnen sekswerkers in veel talen verder helpen.
Verversrui 3, 2000 Antwerpen
Tel. 03 293 95 91
WhatsApp 0474 98 57 66
www.violett.be
Openingsuren doktersconsultatie:
maandag van 14 tot 16 uur
woensdag van 10 tot 12 uur
vrijdag van 10 tot 12 uur
Boysproject is een organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers. Ook Boysproject werkt anoniem en gratis, met hulpverleners die klaarstaan voor alle vragen. De dokters van Violett zijn ook twee woensdagen per maand aanwezig bij Boysproject.
Appelmansstraat 12, 2018 Antwerpen
Tel. 03 293 95 90
www.boysproject.be
Openingsuren:
woensdag van 14 tot 21 uur (Drop In)
donderdag van 13 tot 16 uur
andere weekdagen op afspraak
OBS is een organisatie voor vrouwen die op straat geld verdienen met sekswerk. Verslaafde sekswerkers die werken op straat krijgen ondersteuning van een outreachmedewerker die hun ondersteunt in hun basiszorg. De bedoeling is om sekswerkers richting hulpverlening op maat te begeleiden.
Schijnpoortweg 14, 2060 Antwerpen
Tel. 0472 18 06 94 (Dolores Serrano)
Voor sekswerkers die problemen hebben met druggebruik is er het zorgprogramma van ADIC vzw. Dit is een laagdrempelig, kortdurend crisisprogramma voor druggebruikers die dringende psychosociale en/of medische begeleiding nodig hebben. Er is zowel een mogelijkheid tot residentiële opvang als tot ambulante begeleiding.
Venusstraat 11, 2000 Antwerpen
Tel. 03 206 70 74
www.adicvzw.be
Bij het helpcenter kunnen kwetsbare groepen en mensen die een verhoogd risico hebben om HIV of SOA’s op te lopen terecht voor raadplegingen rond seksuele gezondheidszorg.
Het helpcenter is er in de eerste plaats voor:
Hoort u niet bij deze doelgroepen, ga dan bij voorkeur naar uw huisarts. Als u niet naar de huisarts kunt of wilt gaan, bijvoorbeeld omdat klant zijn van sekswerkers een beladen onderwerp kan zijn, dan kan het helpcenter voor u een oplossing zijn. Alles gebeurt vertrouwelijk en, als u dat wil, volledig anoniem. Let wel, het is niet de bedoeling dat het helpcenter de huisarts vervangt.
Kronenburgstraat 43
2000 Antwerpen
Tel: 03 216 02 88
helpcenter@itg.be
www.itg.be