• Home
  • 9 Antwerpse mode start-ups accelereren met Start it Fashion 2.0

9 Antwerpse mode start-ups accelereren met Start it Fashion 2.0

Start it Fashion - Selectie 2024

Start it @KBC maakt de nieuwe lichting mode start-ups bekend, die een jaar lang het Start it Fashion acceleratorprogramma zullen volgen. In samenwerking met stad Antwerpen, zullen 9 veelbelovende start-ups begeleid worden bij de opstart of acceleratie van hun business in de modesector. De focus? Duurzaamheid, lokale productie, fashion tech en innovatie. Inge Wouters, businesscoach bij Start it Fashion, vertelt wat zo een jaar accelereren inhoudt.

De stad ondersteunt jonge mode-ondernemers bij de start van hun business

“Wie mode zegt, zegt Antwerpen”. En terecht; de stad barst van jong modetalent. Startende ondernemers in mode staan vaak voor typische uitdagingen en het zijn net dié uitdagingen die in het accelerator jaarprogramma Start it Fashion worden aangepakt. De stad stelt zich daarbij open als een laboratorium voor mode, waar design én ondernemen kunnen uitgroeien tot realistische business-concepten.

 

Stad Antwerpen en Start it @KBC selecteerden samen 9 modeprojecten voor de tweede editie van Start it Fashion. De basis van elke start-up ligt in mode, de diversiteit van de selectie is opmerkelijk én typisch Antwerps. Die eigenzinnigheid trekt ook internationaal de aandacht, wat de stad en Start it Fashion graag ondersteunen.

Wie zijn die 9 Antwerpse starters in mode?

  1. De start-up Yentsé van designer Yanze Jin, verkoopt duurzame kleding met nadruk op kwaliteit, creativiteit en betaalbaarheid. Hij brengt 'old craftmanship' in modern design. Klanten kunnen daarbij gedragen kleding recyclen.
  2. Aiker van Aiker Shalekenova, creëert damesmode met innovatieve technologie die een breder scala aan maten voor alle lichaamsvormen uitwerkt. Resultaat? Retours worden geminimaliseerd en klanten gaan hun passende kleding langer dragen.
  3. Case Antwerp van Sebastien Bogaerts en Caroline Janssens, brengt duurzame mode en upcyclet oude shirts met designerstoffen.
  4. Marie Bernadette Woehrl ontwerpt en produceert ambachtelijk lederwaren met focus op vakmanschap, innovatieve productiemethoden en unieke vormen.
  5. Und Uli van Ulrike, Noha en Yves Herremans, is een co-creatief brei-atelier dat duurzaam produceert in samenwerking met jonge ontwerpers, kunstenaars en ervaren designers.
  6. Globe Drip van Achille Mathot maakt gebruik van AI en automatisering om textiel te recycleren en het proces van afvalverwerking te vereenvoudigen.
  7. Tagshaper van Martijn Van Dooren en Robin Spiltijns, biedt softwareoplossingen aan bedrijven in de transitie naar circulaire economie. Zij maken items identificeerbaar via een digitale én fysieke link.
  8. Four Times One van Karim Lequenne, ontwerpt inclusieve mode voor mannen en start met borstflattende T-shirts die meer zelfvertrouwen bieden door schoonheid opnieuw te definiëren.
  9. PROJECT UNBOUNDED van Lore Pauwels zorgt voor gendergelijkheid op de werkvloer met uniseks overalls. Een gepatenteerd systeem past het model aan aan verschillende lichaamsvormen en biedt een vereenvoudigd toiletgebruik.
Welk traject gaat deze groep mode start-ups volgen?

Inge Wouters: “Zij volgen het accelerator jaarprogramma van Start it @KBC en krijgen als surplus Start it Fashion aangeboden.

De volledige groep start met twee dagen bootcamp. Vervolgens start het 12 maanden programma met intensieve coaching en een Academy-programma met e-learnings, live Academy Days en online Ronde Tafels. De Academy Day – één dag per maand - brengt een hands-on workshop over businessthema’s als customer discoverybusiness modeling, storytelling, finance of marketing. Na een plenair gedeelte wordt er in break-out rooms verder gewerkt aan concrete stappen specifiek voor elke start-up. De Ronde Tafels zijn sessies waar ze peer-to-peer hun uitdaging op tafel leggen en elkaar verder helpen.

De fashion cohort kan zo mee liften in die bredere groep starters bij Start it @KBC, wat een super toegevoegde waarde is.”

 

Wat is het unieke aanbod voor de Fashion cohort?

Inge Wouters: “In samenwerking met de stad voegen we extra flavour toe. We organiseren een derde bootcampdag vol keynote speakers, workshops en expert panels, specifiek gericht op de fashion industrie. Want zowel trendsetting, maar evengoed pitching of sales kent in deze industrie specifieke challenges.” 

 

Krijgt elke deelnemer persoonlijke begeleiding voor zijn businessidee of startende business?

Inge Wouters: “Natuurlijk, elke start-up heeft zijn eigen challenges. Die worden tijdens één-op-één coachings besproken. De Fashion cohort krijgt extra uren individuele coaching bovenop het standaardprogramma. Er wordt tijd met elke deelnemer apart genomen, om de persoonlijke- en business challenges te analyseren.

We bespreken er topics als: waar sta je als founder en waar sta jij met je start-up? Waar zijn de blind spots en wat zijn jouw challenges? Alle deelnemers zijn creatives. Doel is om die creativiteit - samen met het belang van duurzaam en circulair ondernemen – te bewaken én te laten samengaan met een business die een verdienmodel heeft. Eigenlijk komt dit neer op een business uitbouwen met een lange termijn visie.”

 

De Fashion cohort zit onder jouw vleugels. Wat is jouw achtergrond, Inge?

Inge Wouters: “Ik ben hun businesscoach, maar dit programma wordt uitgewerkt en begeleid door een heel team. Zelf heb ik 8 jaar een zaak geleid in retail, waar ik al met startende labels werkte. Daarna ging ik als coach aan de slag met een eigen rugzak: ik heb ook met mijn twee voeten in het slijk gestaan. Ik heb zelf die journey met ups en downs gelopen, de gouden kooi opgegeven en een onderneming opgestart en met investeerders samengewerkt.

Ik heb ook net 2 jaar een opleiding tot coach gevolgd. Dit geeft extra balans en expertise aan mijn rugzak. Ik ga samen met de deelnemer in co-creatie en haal met coachende vragen zijn of haar potentieel naar boven. Ik reik hen daarbij de tools aan om verder te groeien.”

 

Hoe belangrijk is deze community voor de deelnemers?

Inge Wouters: “Een heel kort antwoord: het is een berg goud die ze aangereikt krijgen en waar ze zelf de opportuniteiten moeten grijpen.

Het Start it @KBC programma wordt gesteund door mentoren en partners die allen hun expertise aanbieden. Samen met de alumni, is deze community van onschatbare waarde voor de groei van elke start-up. Goed omringd worden, leren van de do’s en don’ts van founders die het pad al eerder hebben afgelegd, geeft de deelnemers net die snelheid en ruimte, nodig om van hun start-up een succes te maken."