De onafhankelijke controlediensten van de stad zien erop toe dat de stedelijke organisatie elke euro zuinig en verantwoord besteedt. Als directeur interne audit en inspectie financiën ben je partner van het bestuur en het topmanagement van de stad. Je vervult een cruciale opdracht met een duidelijke impact. Huidig directeur interne audit en inspectie financiën Sabine Dierckx gaat met pensioen en vertelt.
Sabine Dierckx startte in 2003 bij de stad. Samen met een collega kreeg ze de kans om de dienst Inspectie financiën te starten. Even later werd ze daarvan directeur, en nog enkele jaren later kwam daar Interne audit bij. Het zijn 2 onafhankelijke diensten die rapporteren aan de gemeenteraad, het auditcomité, college en managementteam. In deze functie ben je ook lid van het Bureau voor integriteit. Daar buig je je over integriteitsvragen van diverse stakeholders.
Sabine Dierckx: “Het is een zeer gevarieerde job. Het werkterrein beperkt zich niet alleen tot stad Antwerpen, maar tot de hele groep stad Antwerpen waar bijvoorbeeld ook Stedelijk onderwijs, AG’s en Politie Antwerpen deel van uitmaken. In zo’n grote organisatie heb je veel werk aan de risico- en organisatiebeheersing en het beheer van financiële middelen."
"Bij Inspectie financiën adviseer je het college hoe zuinig om te gaan met de financiële middelen van de groep stad Antwerpen en het financieel besluitvormingsproces te verbeteren.
Bij Interne audit ondersteun je het bestuur en het topmanagement om het risicomanagement en de beheersprocessen te versterken.”
Welke impact heeft deze job?
“Bij Inspectie financiën en Interne audit helpen we de groep stad Antwerpen haar doelstellingen te behalen op een efficiënte en effectieve, maar ook op een zuinige manier. Inspectie financiën is toch wel een unieke rol ingesteld door de gemeenteraad. In deze adviesfunctie mag je als enige 'opportuniteitsoverwegingen' maken. Het is dus een krachtig maar tegelijk ook een gevoelig instrument waar je zorgvuldig mee moet omgaan.”
Hoe ervaarde je de samenwerking, intern en extern?
“Ik bouwde een uitgebreid netwerk uit binnen onze organisatie, op verschillende niveaus. Door de verscheidenheid aan onderwerpen waar je mee te maken hebt, heb ik ook buiten de organisatie met diverse stakeholders contacten kunnen leggen.
Je adviseert vanuit het hoogste niveau aan het auditcomité, college, gemeenteraad en het managementteam. Een uitgebreid netwerk is dan essentieel. De boodschappen die we brengen, zijn niet altijd populair. Ik heb daarom steeds die onafhankelijke positionering bewaakt en gestreefd naar een objectieve adviesverlening. Ik heb bij de stad een heel constructieve samenwerking ervaren.”
Wat is je het meest bijgebleven?
“Wat me vanaf dag 1 opviel en wat me tot op vandaag blijft verbazen, is de grootte van onze organisatie. Er zijn vaak complexe processen en financiële stromen, verschillende producten en een divers publiek, bij medewerkers, maar zeker ook bij burgers. Het kan gaan van een kleine sporttoelage tot de meest complexe bouw- of infrastructuurprojecten, elk met hun eigen risico’s… Wat me ook zeker zal bijblijven, is de weerbaarheid die we als organisatie getoond hebben bij enkele crisissen zoals COVID en de cyberaanval bij de stad, eind 2022. Er zijn ook verschillende dossiers die me bijblijven, maar gezien mijn rol ga ik daar discreet mee om. Er is 1 dossier wat er misschien wel bovenuit stak, het Let’s Go Urban dossier. Dat was een intense periode.”
Solliciteren is mogelijk tot 20 april 2025.