Cedric Jacquemyn is één van de 2010 alumni van de masteropleiding Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Deze Antwerpse modeontwerper en -ondernemer start dit najaar als Visiting Design Professor aan de modeafdeling van de Lebanese American University in Beiroet, Libanon. Of hoe alumni van de masteropleiding Mode internationaal mode aan elkaar rijgen en Antwerpen als modestad mee op de wereldkaart zetten. Cedric Jacquemyn vertrekt naar Beiroet, maar zijn eigen, gelijknamige label, dat in Antwerpen is gevestigd, wordt gewoon voortgezet en neemt in november 2022 deel aan de Designer Sales.
Als Visiting Professor gaat Cedric Jacquemyn werken binnen de opleiding Modeontwerp aan de faculteit Architecture & Design, die in 2013 werd opgericht door de Libanese ontwerper Elie Saab samen met de London College of Fashion. Cedric zal er de opleiding naar een volgend niveau tillen en het volledige studieprogramma updaten.
Daarnaast begeleidt Cedric de laatstejaars studenten en geeft hij designklas (tailoring) in het derde jaar. Het traditionele historisch kostuum, een opdracht die hij zelf uitwerkte tijdens zijn masteropleiding Mode in Antwerpen, introduceerde hij al in deze designklas. Dat daardoor de band met Antwerpen gesmeed wordt, is duidelijk. De derdejaarsstudenten in Beiroet werken inmiddels samen met de MoMu library in Antwerpen voor research van het historisch kostuum.
Cedric: “Ik krijg inderdaad veel vrijheid om opdrachten toe te voegen. En dat deed ik met het historische kostuum, dat de studenten moeten ontwerpen tijdens de opleiding, Er is immers een steeds sterkere focus op duurzaamheid, circulariteit en digitalisatie maar we mogen de link met het craftmanship, het vakmanschap niet uit het oog verliezen. Ik zie de opleiding als een totaalconcept, waar vakmanschap hand in hand gaat met digitalisatie en duurzaamheid.
Door de studenten aan te leren hoe stoffen het meest efficiënt geknipt worden voor patronen, gaan ze automatisch duurzaam denken. Bovendien is de harde realiteit dat door de inflatie stoffen nu ontzettend duur zijn. Bij een opdracht om betaalbare stukken te ontwerpen moeten studenten ook met thema’s als circulariteit en 'zero waste' bezig zijn.”
“Digitaliseren zonder rekening te houden met wat het modevak inhoudt, werkt niet. We moeten onze verworven vakkennis vasthouden in de digitalisatie.”
Cedric: “De Designer Sales in Antwerpen zijn erg bekend in binnen- en buitenland. Het zet Antwerpen als modestad in de kijker en trekt toeristen aan. Er hangt een bepaalde sfeer en je ziet mensen in het straatbeeld met een mooi designstuk aan. Hoe fijn is dat.
Het is voor Antwerpenaars en toeristen een manier om acces te krijgen tot designerstuks. Ik kocht vroeger ook leuke designstukken en vond het dan fijn om een Ann Demeulemeester of een Bruno Pieters in mijn kast te hebben hangen, dat gaf mij inspiratie. Bovendien zijn het tijdloze stukken van uitstekende kwaliteit die je jaren kan dragen. Ze hangen er nog (lacht).
Tijdens Designer Sales bieden we ook jongeren de kans om een designstuk te kopen en te dragen. Zo bouwen wij lokaal onze community uit. Want visibiliteit is belangrijk in mode. Zeker voor jonge ontwerpers die het zich niet kunnen veroorloven een winkelpunt te openen.
Er is ook de inkijk die mensen krijgen in onze ateliers of het look-behind-the-scene gevoel. Want in dat atelier gebeurt het toch: van ontwerp tot creatie door de designer.”
Van 14 tot 20 november vindt Designer Sales plaats in stad Antwerpen. Modeontwerpers en -labels bieden op vele plekken in de stad toegang tot hun atelier of verkoopruimte.