7 BIJLAGE 3: JURIDISCHE TOESTAND

 

7.1 Bestemmingsplannen

 

7.1.1 Gewestplan

(goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen)

Het Gewestplan Antwerpen geeft voor het plangebied Nieuw Zuid meerdere bestemmingen aan:

  • oeverstrook met bijzondere bestemming.

  • woongebied met bruin omranding wat wijst op aanvullende voorschriften betreffende de hoogte van de gebouwen.

  • bufferzone

 [image]

 [image]

Gewestplan

 

7.1.2 Gewestelijk RUP Afbakening Grootstedelijk Gebied Antwerpen

Het plangebied is gelegen binnen de afbakening van het grootstedelijk gebied Antwerpen. De Vlaamse regering heeft op 19 juni 2009 het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk Gebied Antwerpen (GRUP AGGA) definitief vastgesteld. Met dit plan stelt de Vlaamse Regering twee zaken voor:

  1. een afbakeningslijn die aangeeft waar de stedelijke ontwikkeling van het Antwerpse in de toekomst kan gebeuren.

  2. aanpassingen aan de stedenbouwkundige voorschriften op verschillende locaties om nieuwe ruimte te creëren voor wonen, werken, verkeersinfrastructuur stadsbossen en stedelijk groen.

 

Dit brengt met zich mee dat hier een stedelijk gebiedsbeleid zal gevoerd worden. Dit betekent dat vanuit het principe van gedeconcentreerde bundeling het stedelijk gebied wordt versterkt. Hierbij vormen ontwikkeling, verdichting en concentratie de uitgangspunten.

Om uitzwerming, lintbebouwing en wildgroei van activiteiten in het buitengebied te vermijden, is dit beleid gericht op het creëren van een aanbod aan bijkomende woningen, het voorzien van ruimte voor economische activiteiten, het versterken van stedelijke activiteiten en het stimuleren van andere vormen van mobiliteit. Zo wordt een versnippering van de ruimte voorkomen. Er moet echter ook rekening gehouden worden met de draagkracht van het stedelijk gebied, niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit van ruimte en woonomgeving staat voorop. Het is noodzakelijk om de stedelijke gebieden te vernieuwen door het doorvoeren van onder andere een meer dynamische stadsvernieuwing en door strategische projecten. Het ontwikkelen van nieuwe woontypes en kwalitatieve leefomgevingen is een doelstelling.

 

 [image]

 [image]

Gewestelijk RUP Afbakening Grootstedelijk Gebied Antwerpen

 

 
Het plangebied van RUP Nieuw Zuid sluit aan op deelplan 5 van het gewestelijk RUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen (AGGA) en op deelplan 3/3 van het gemeentelijk RUP Binnenstad.

[image] 

Figuur: deelplan 5 RUP AGGA

 

7.1.3 BPA Antwerpen Zuid aan de Leien

Een gedeelte van het BPA Antwerpen Zuid aan de Leien wordt herzien in functie van de aansluiting van Nieuw Zuid op het bestaande stedelijk weefsel. Het gaat hierbij concreet over het bouwblok ten westen van de gedempte Zuiderdokken (gebouw Woonhaven).

Omdat in het RUP Binnenstad (zie onder) de gedempte zuiderdokken werden weerhouden van goedkeuring, zal de stad voor deze zone een nieuw planinitiatief opstarten. De parking voor het gebouw van woonhaven (gelegen in het verlengde van de gedempte zuiderdokken) zal in dat planproces worden meegenomen.

 [image] [image]

Figuur: BPA Antwerpen Zuid aan de Leien

 

7.1.4 RUP Binnenstad

Een gedeelte van het RUP Binnenstad wordt herzien in functie van de aansluiting van Nieuw Zuid op het bestaande stedelijk weefsel. Het gaat hierbij concreet over het bouwblok ten westen van Jan Van Gentstraat. Deze plek heeft het potentieel om als schakel tussen de stadswijken Zuid en Nieuw Zuid te fungeren.

 [image]

Figuur: deelplan 3/3 RUP Binnenstad

 

7.2 Stedenbouwkundige verordeningen

Onderstaand wordt een overzicht weergegeven van geldende stedenbouwkundige verordeningen in het plangebied.

Een gebiedsgerichte RUP’s, in casu het RUP Nieuw Zuid, heft zoals voorzien in artikel 56 van het decreet, voor het grondgebied waarop ze betrekking hebben de bepalingen van de bestaande stedenbouwkundige verordeningen die daar strijdig mee zijn, van rechtswege op. Voor zover de voorschriften van het RUP de bepalingen van de verordeningen niet overschrijven, zijn de verordeningen van toepassing.

  • Gewestelijke verordening Hemelwaterputten
    Besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratie-voorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater bvr 1/10/2004 b.s. 8/11/2004 wijz. bvr 23/6/2006 b.s. 22/8/2006.
    De verordening bevat minimale voorschriften voor de lozing van niet-verontreinigd hemelwater, afkomstig van verharde oppervlakken. Het algemeen uitgangsprincipe hierbij is dat hemelwater in eerste instantie zoveel mogelijk gebruikt wordt. In tweede instantie moet het resterende gedeelte van het hemelwater worden geïnfiltreerd of gebufferd, zodat in laatste instantie slechts een beperkt debiet vertraagd wordt afgevoerd. Ook de plaatsing van de overloop van de hemelwaterput en de infiltratievoorziening dient aan dit principe te beantwoorden.

  • Gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor toegankelijkheid
    Sinds 1 maart 2010 geldt de gewestelijke stedenbouwkundige verordening voor Toegankelijkheid. De verordening geldt bij nieuwbouw, verbouwingen of uitbreidingen van gebouwen die publiek toegankelijk zijn (bijv. winkels, banken, overheidsgebouwen). De bouwheer moet ervoor zorgen dat iedereen het gebouw kan betreden, ook rolstoelgebruikers, mensen met een kinderwagen, slechtzienden, grotere personen, mensen met een ledemaat in het gips enz.

  • Gemeentelijke Bouw- en woningverordening
    De bouw- en woningverordening, goedgekeurd door de gemeenteraad van Antwerpen in zitting van 25 oktober 2010, is van kracht tenzij anders vermeld in onderhavige voorschriften.

 

7.3 Circulaire “Bebakening Hindernissen” (CIR-GDF 03)

Bij het verstrekken van de adviezen (bij vergunningsaanvragen) moet het te adviseren bouwwerk gelokaliseerd worden ten opzichte van de ruimte welke door de luchtvaart op en boven de bodem wordt gebruikt. Hiertoe wordt het Belgisch grondgebied opgedeeld in verschillende categorieën.

Volgens de circulaire “bebakening Hindernissen” d.d. 12/06/2006 behoort het plangebied tot categorie A. Volgende is van toepassing:
“3.1.1 Categorie A: bevat die delen van het grondgebied gelegen in de nabijheid van luchtvaartterreinen en gelegen onder de aan die terreinen verbonden hindernisbeperkende vlakken; de permanente opstijg- en landingsarealen voor hefschroefvliegtuigen en de hier bijbehorende uitwijkingsgebieden en de plaatselijke verkeersgebieden.“

 

7.4 Beschermd onroerend erfgoed

Volgende is van toepassing:

  • monument (Besluit nummer 3321): Voormalig goederenstation van het station Zuid, gelegen te Antwerpen, Ledeganckkaai : bekend ten kadaster: Antwerpen, 11e afdeling, sectie L

  • Inventaris Bouwkundig Erfgoed : In de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) worden, naast het beschermde voormalige goederenstation, ook een aantal niet‐beschermde relicten en (bouwkundige) gehelen besproken en als waardevol gecatalogeerd. Het betreft 16 items
    Gentplaats 5, 6 en 7: leegstaande huizen, in het laatste kwart van de 19 de eeuw gebouwd als hotels voor de reizigers van het Zuidstation.
    Gentplaats 4: dubbelhuis met vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak
    Jan Van Gentstraat: zuidzijde met moderne ‘Olympia’ sporthal en benzinestation, e.g. is ondergebracht op de terreinen van een voormalige suikerfabriek, en herbruikte hiervan deels de muurpartijen welke op verschillende plaatsen nog de doorgangen van de transmissieassen toont. Ook de hoge ronde fabrieksschouw bleef bewaard.

 

7.5 Natura 2000

Het plangebied is niet gelegen in vogel- of habitatrichtlijngebied maar grenst wel aan habitatrichtlijngebied Schelde- en Durmeëstuarium van de Nederlandse grens tot Gent.

 

 

7.6 Wegen en waterlopen en waterwegen

Volgende is van toepassing.

 

7.6.1 Afschaffing en desaffectatie van openbaar domein

Volgende is van toepassing binnen de plancontour:

  • (gedeeltelijke) afschaffing Van der Sweepstraat (KB 20/06/1974)

 

7.6.2 Buurtwegen

Door het plangebied loopt 1 buurtweg:

  • Buurtweg 21

 

7.6.3 Waterlopen en waterwegen

Er zijn bevinden zich geen waterlopen en waterwegen in het plangebied.

Waterlopen grenzend aan het plangebied:

  • Bevaarbare waterweg (categorie 0) : Schelde