2.1 Doelstellingen

Het BPA nr 1/3a Hagelkruis en omgeving werd begin jaren ’90 met een duidelijke doelstelling opgemaakt. Het opwaarderen van het openbaar domein, het behoud van groene en bebouwde kwaliteiten en de verbetering van het overwegend kleinschalige woonweefsel waren de belangrijkste. Daarmee vormde het BPA het stedenbouwkundige kader en de juridische vertaling van de beleidsvisie die voor het herwaarderingsgebied Groot Hagelkruis werd opgemaakt.

Sedert de inwerkingtreding van het BPA hebben zich enkele wijzigingen in de context voorgedaan. Op beleidsmatig vlak is met name de goedkeuring van het ruimtelijk structuurplan Antwerpen, waarin een stadsbreed ruimtelijk beleid wordt voorop gesteld, van belang. Op niveau van het centrum van Ekeren werd het Hagelkruispark gerealiseerd als belangrijke bijkomende groene publieke ruimte. Tot slot vonden veranderingen in het woonweefsel plaats ten gevolge van beperkte en meer omvangrijke bouwwerken.

Reeds enige tijd loopt de procedure voor een actualisering van het BPA nr1/3a Hagelkruis en omgeving opdat op deze gewijzigde context kan ingespeeld worden.

Voor het deelgebied aan de Beenhouwerstraat en Klein Hagelkruis blijkt dat de oorspronkelijke bestemming als ‘zone voor openbaar buurtgroen’ is gedateerd. Dit om twee redenen. Een eerste reden is dat dit gebied in het s-rsa is opgenomen in de woningprogrammatie als mogelijk te ontwikkelen. Ten tweede is er, onder meer door de realisatie van het Hagelkruispark, geen nood aan bijkomend openbaar groen in het centrum van Ekeren. Dit wordt gestaafd aan de hand van de uitgevoerde omgevingsanalyse.

Voor het zuidelijke deelgebied werd de gedeeltelijke herziening van het BPA nr 1/3a Hagelkruis en omgeving – Zone Steenstraat na de definitieve vaststelling in oktober 2007 aan de bevoegde minister voorgelegd. De intentie van deze gedeeltelijke herziening was gelijkaardig als in voorliggend RUP, met name mogelijkheden voor ontwikkeling in het binnengebied langs de Steenstraat creëren. De gedeeltelijke herziening werd echter onthouding van goedkeuring.
In het ministerieel besluit van de onthouding zijn enkele verklarende redenen aangehaald die zowel procedureel als inhoudelijk van aard zijn.
De onthouding van goedkeuring door de minister is aangegrepen om de invulling van de grote tuin aan de Steenstraat te evalueren en bij te sturen. Voorliggend RUP Steenstraat gaat uit van een woonontwikkeling waarbij is rekening gehouden met de opmerkingen die in het ministerieel besluit van 18 februari 2008 werden gegeven.

Voor het overige deel van het plangebied blijven de bestaande BPA bestemmingen, op enkele verfijningen na, geldig.